Værd at vide om skovflåter og fjernelse af den…

Her kan flåten findes...

Tidligere mødte man kun skovflåten i skoven. Nu kan det også ske i vore haver. Ja selv inde i vore stuer. Den findes nemlig der hvor der findes mad, ofte indslæbt fastsiddende på hunde og katte. Også på mennesker kan den findes, når man har været i naturen, i haven, på golfbanen eller hvor der er nogen vegetation.


Sådan ser flåten ud og opfører sig...

Skovflåten er en lille mide, 3-4 mm. lang, som er svær at opdage. Men på trods af den ringe størrelse, anses den dog af mange ligefrem for at være det farligste dyr i skoven! Måske noget overdrevet, men alligevel kan den i visse tilfælde overføre alvorlige infektioner til os.


Sådan forhindres flåtbid...

  1. Sæt dine bukseben ned i sokkerne.

  2. Hold skjorten nede i bukserne.

  3. Gå klædt i lyst tøj. Den mørke flåt ses lettest på lys baggrund.

  4. Undersøg din hund eller kat, der har været i naturen, før de kommer indendøre. Skovflåter kan udmærket overleve et par døgn på tøj eller i en sofa!


Sådan kan det gå...

Det er kun de færreste, som opdager, når de har fået en flåt på sig. Derfor kan det være en udmærket idé, efter et besøg i naturen, at konrollere bestemte steder, som flåten foretrækker at sidde på, i jagten efter blod.

Men samtidig kan den også i visse tilfælde overføre den såkaldte Borraliabakterie. Når man kommer hjem, bør man kigge efter flåten i hårbunden, i armhulerne, i bukselinningen, i lysken eller knæhaserne. Skovflåten kan dog, da den søger mørke og fugtige steder, udmærket sidde her i flere dage, før man opdager den.

Senere når skovflåten er begyndt at suge blod, vokser den. Forsøg ikke på at rive flåten op fra huden med fingrene, da den har bidt sig rigtig godt fast, og derved at svær at vriste løs, uden at klemme den og derved at få bakterierne, som sidder i kroppen på flåten.

Skulle man være blevet smittet med bakterier, så kan biddet udvikle sig til et rødt udslet, som senere breder sig på huden som ringe i vand. Dine symptomer på et bid vil da ofte være hovedpine med let feber, og utilpashed, måske med smerter i musklerne. I enkelte tilfælde kan symptomerne dog være værre.


Sådan fjernes flåten...

En skovflåt skal fjernes så hurtigt som muligt. Der sker dog ikke nogen overførsel af bakterier indenfor det første døgn. Gør derfor, som tidligere beskrevet, det til en regel at undersøge dig selv efter en endt tur i naturen. Selv en "skønhedsplet" kan være en siddende skovflåt. Den bedste og mest sikre måde at fjerne skovflåten på, er at benytte et SafeCard. Se vejledningen i brugen af dette.


Skulle det alligevel ske...

Skulle angrebet have udviklet sig til en endnu større plet, til en egentlig Borrelia-infektion, så søg straks læge. Husk, at der kan gå fra få dage op til 4 måneder efter, at biddet har udviklet sig, til et hududslet viser sig.

Kilde: Lægevagten og Skov- og Naturstyrrelsen 2003